Chtel bych jen podotknout, ze tohle vsechno se stane v Popelu vitezstvi, nikoliv ve Valce cti.

ponekud jsem se seknul s nazvem knihy

..jsem uz mel rozectenou VC kdyz jsem se rozhoupal nahodit tohle tema
Matně si vzpomínám, že ty destrukční mechanismy byly na všech lodích SB už nainstalované samotnou SB pro případ, že by se některá posádka odmítala řídit rozkazy. Shanon jen našla způsob, jak je spustit...
Ten mechanizmus fungoval trochu jinak a sice: ze slo o majak ktery se spustil az po urcite relaci ktery pak umoznil pasivni navedení maskovane utocne strely (tak jak byl proveden utok na kralovnu a protektora)
Přepsání software pinasy by nestačilo, pokud si pamatuju, tak museli odstranit pojistky. Ale je docela dobře možné, že by pojistky nemusely být u střel a ona jako taktický důstojník flotily měla plnou kontrolu nad tím kdy a jakým spůsobem by se odpálily. Možná ne u útočných střel, ale obrané střely a jejich odpálení může být řízeno primárně počítačem (rychlejší reakce než u člověka - viz obrana pevností na křižovatce) a klidně mohla způsobit odpálení uvnitř lodi.
... hmm, no ta moznost vyrazeni lodí pres jejich obranne mechanizmy by mohla byt. ... vzhledem k nizke urovni zabezpeceni software kdyz byla uvnitr systemu to u lodi SB byla zrejme nejsnazsi cesta.