Vítej,
Host
. Prosím
přihlaš se
nebo
se zaregistruj
.
Nedostal jsi svůj
aktivační email?
27.03.2023, 02:08:11
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
napořád
Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení
Vyhledávání:
Pokročilé vyhledávání
Tak si nás našli spameři, registrace vyžaduje potvrzení, a jestli to je nezastaví, tak to budu zase schvalovat, ach jo.
5952
příspěvků v
158
témat od
127
uživatelů
Nejnovější uživatel:
jakop
Honor Harringtonová
O Honor Harrington
Diskuse o Honorverse
Mission of Honor
« předchozí
další »
Stran:
1
...
36
37
[
38
]
39
Autor
Téma: Mission of Honor (Přečteno 251625 krát)
Mirra
Sr. Member
Re: Mission of Honor
«
Odpověď #555 kdy:
26.07.2010, 22:05:28 »
Já to stále vidím, že OL by se pohromadě udržela. Je to seskupení nejstarších kolonií lidstva (+ Země), provázané tradicí, ekomonikou i politickým vlivem. Ano, v případě útoku MA loděma si nemají, jak přijít na pomoc (zde by ideálně na pomoc přišla GA), ale jakékoliv jiné nepřímé snahy o rozbití OL vidím jako dost obtížné. Nějaké pirátské/separatistické ohníčky tu fungovat nebudou a nějaké politické machinace narazí na tradici OL. Tyhle soustavy jsou natolik provázané a zvyklé být spolu, že by nedokázaly přijmout myšlenku samostatné existence a dobrovolně by to neudělaly...
Já si za tou alegorií stojím. Okrájet kolonie je jedna věc, ale rozbít jádro je jiná. Anglie, Wales, Skotsko a S.Irsko mají příliš mnoho společné historie a jsou zvyklé fungovat jako jediný celek, než aby se rozdělily. S trochou snahy by někdo mohl přinutit SI jít jinam, ale to je tak všechno. Nebo příklad Mantichorské aliance. Kdyby si někdo dal práci, dokázal by vypudit Zanzibat, Alizon a další sekundární členy (koneckonců Erewhon či Talbot se podařilo vypudit i beze snahy), ale jádro SKM-Grayson by zůstalo pospolu. Jako ústřední, velké prvky je pro ně příliš výhodné fungovat spolu, než odděleně. Při nesymetrickém partnerství (např SKM-Zanzibar, Británie-Indie, Země-nějaká kolonie mimo OL) je důvod pro odchod nasnadě, ale při symetrickém ne...
A pak je tu prvek Beowulf. Není nereálné, aby SEM prozradilo plány MA i Beowulfu a ten by se podle toho mohl zařídit a jako člen OL manévrovat politiku SL/OL do stavu, který by udržel OL pohromadě.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #556 kdy:
27.07.2010, 06:40:17 »
Dobře.
Řekněme že mediím v Lize (pod taktovkou messanských supernovinářů) se podaří vzbudit v obyvatelstvu OL pocit viny. Do značné míry oprávněný. Beru to tak že i když se na dění v Pohraničí i jinde třeba Beowulf přímo nepodílel tak spiritual kvintet jednal
jménem
celé
Ligy
takže jistý podíl zodpovědnosti je tu na místě. Takže je asi ani nenapadne aby se pokoušeli zasahovat do dění v Pohraničí... pokud tam nedojde k nějakým excesům. Pak tu máme jejich názor na nezávislost. To opět znamená že se nebudou snažit jakkoliv postihovat členy, kteří se rozhodnou jít dál samostatně, nebo vytvářet nějaké lokální či zájmové uskupení (například RF, o kterém
nikdo
nic neví).
Takže přinejmenším část OL se dá dokupy a třeba pod taktovkou Beowulfu reformuje SL na novém, optimálně vyřešeném základě bez jakýchkoliv ambicí k expanzi a dobívání, obsazování a vykořisťování. Podle mě příliš hezké na to aby to mohla být pravda ale prosím. To ovšem znamená že "Nový svaz" ponechá zbytek členů venku, napospas vlkům. A i mezi nimi budou nějaké vazby (třebaže asi ne tak pevné a rozšířené jako ty v OL) a budou své přátele chtít chránit... (třeba i proti jejich vůli?)
Nový svaz ale bude dost pofiderná struktura. Nesmí narušovat svébytnost a samostatnost svých členů ale současně musí být alespoň do jisté míry akceschopný, čili mít nějaké výkonné orgány a pravomoce -včetně rozpočtu. A bez kontroly se začne rychle degenerovat do podoby jaká vedla k současné krizy.
Světy OL se budou od sebe lišit ale máš pravdu, staletí koexistence, spolupráce a hospodářsko-společensko-politických styků představují silný tmel. I kdyby ale Beowulf tvrzení GA uvěřil -tedy těm o plánech MA, pro které neexistuje žádný důkaz- tak ti ostatní těžko. A bez pádného důvodu je nic nenutí aby se nějak "shlukovali" a organizovali. Udrží si vzájemé těsné vazby ale na neformálním základě. Už vědí jak se může oficiální těleso zvrhnout.
Zásah GA do dění v OL bude nevítaný. Přece jen tu bude dojem že SEM je/byl poslední nepřítel Ligy.
A my nevíme zda členové RF nemají také nějaké vazby na OL -nebylo o nich zmíněno moc podrobností.
Zaznamenáno
"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Bolt
Hero Member
«
Odpověď #557 kdy:
27.07.2010, 11:33:30 »
Srovnání OL a Spojeného království je zajímavé.Severní Irsko je od svého vzniku,odtržením zbytku Irska,drženo silou-IRA.Skotsko je samostatný stát,pro který je zatím výhodnější držet v houfu a který má dlouhou tradici bojů s ostatníma.Wels byl hodně valcováný anglifikací a moc Welšanů nezbylo.Všichni nadávají na centrální vládu v Londýně.Ale hlavně je to jeden ostrov,krom SI.
OL je svazek samostatných a soběstačných planet,které nic hmotného nespojuje.Jasně bylo nám spolu dobře,dokud to trvalo,ale okolnosti se změnily,tak Ahoj a mějte se,zavolám.Jako bývalý Čechoslováci to dobře známe.
Zaznamenáno
Mirra
Sr. Member
«
Odpověď #558 kdy:
27.07.2010, 16:26:40 »
Jak říkáš, ostatní si budou dělat své "zájmové" uskupení, protože je vždy výhodnější fungovat v rámci nějakého celku, než si soukromničit. I kdyby se SL rozpadl celý, tak velká část OL se automaticky dá dohromady díky přitažlivým silám, které tam za ta staletí nutně vznikla.
Nijak jsem netvrdil, že by se info o plánech MA mělo pustit naplno do OL. Dokud nezačnou spidery devastovat SLN, všichni se tomu budou jen smát. Tedy všichni kromě Beowulfu. Jeho tajná služba přímo podpořila akci C-Z na Mesa a i kdyby vládci Beowulfu byly omezený paka (což si nemyslím), stále by mohly vojenské/tajné složky jednak v OL zákulisně. Podle mě by bylo dost možné, že vláda B se zařídí podle zpráv svých zpravodajských složek a přijme hrozbu MA jako fakt a podle toho budou jednat v OL politicky. Nemusí přímo předvádět hrozbu MA, stačí, aby držely OL pohromadě...
Zaznamenáno
Bolt
Hero Member
«
Odpověď #559 kdy:
27.07.2010, 18:29:43 »
Nějakým automatickým přítažlivým silám v politice moc nevěřím.Spojování států je celkem dřina.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #560 kdy:
27.07.2010, 18:36:29 »
OL -a Liga obecně- budou propojeny víc jak si myslíš. Máš tu ekonomické zájmy. Pokud mocná a vlivná společnost vlastní nějaký majetek ve více soustavách tak přiměje "mateřskou" vládu aby se starala o jejich zabezpečení. Taky spousta investorů a to jak drobných (fyzických osob) tak i velkých fondů, bank apod. nenechá své zahraniční investice lehnout popelem. Navzájem budou provázané i veřejné finance: společné projekty, dluhopisy a půjčky... To všechno je dostatečná motivace k tomu aby vzniklo přinejmenším nějaké hospodářsko-ekonomické společenství. A to nemůže fungovat bez nějaké všeobecné platformy právní, tedy nějaké společné zákony či zásady, vyšší soudní instance...
Co společenské propojení? Za ty staletí bude spousta rodin smíšených, lidi se navzájem budou znát a nepřeruší styky.
Nebude to asi něco jako federace -ale nějaká extra volná konfederace už vyloučená není.
Ty vazby tam prostě jsou. Jediná otázka je, kdy tomu dá někdo formu a jakou bude to mít podobu. A taky jestli to bude fungovat.
Zaznamenáno
"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
Bolt
Hero Member
«
Odpověď #561 kdy:
27.07.2010, 21:55:21 »
Souhlasím za ty roky bude Svaz celkem provázaný politicky,společensky,ekonomicky atd.Ale to celkem nic neznamená,když většina důležitých spojení je nakažená.
Zaznamenáno
Mirra
Sr. Member
«
Odpověď #562 kdy:
27.07.2010, 23:07:22 »
To, v co se OL reformuje, je dost možné býti cokoliv. Ale spíš to bude volnější než dnešní systém, ale i tak to bude překážka pro MA.
Nevylučuju možnost, že se SL rozpadne úplně, ale v historii lidstva je jasný většinová stopa. Když je velký celek rozbit či se "overextended" stát rozpadne sám pod svou tíhou, skoro vždy vystoupí nástupnický stát, sice zmenšený, ale většinou v srdci původního celku. Ano, jasná výjimka je Západořímská říše, ale ta byla doslova rozcupována a spálena, takže pokud by někdo neprovedl takto drastickou metodu se státy OL, je tu dost velká šance, že se semknou/dají znovu dohromady.
Samozřejmě, záleží, co nasadí DW do hlavy představitelům států OL i plánovačům GA. Ale můj pohled je, že nejlepší věc, co může GA prosadit, je udržet OL pohromadě v jakékoliv formě. A to buďto působit přímo z pozice GA nebo nepřímo přes Beowulf..
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #563 kdy:
28.07.2010, 19:33:02 »
Citace: Mirra 27.07.2010, 23:07:22
je tu dost velká šance, že se semknou/dají znovu dohromady.
Proto jsem zmiňoval ten pocit viny, zodpovědnost za to jak se bohulibý záměr dokonale zvrátil ve svůj protiklad. Místo ochrany a podpory rozvíjejeících se světů OFS představovala největší metlu v Pohraničí. Máme tu jen pár zmínek co všechno natropili ale třeba to Rozsakovo znechucení nad jakousi akcí v minulosti hovoří za vše. A podobných operací určitě bylo spousta. Možná i mnohem horších.
Jakákoliv nová organizace si bude dávat bacha aby neopakovala minulé chyby. A nejspíš je málo způsobů jak tomu zabránit. Jakmile bude nějaká organizace vytvořena tak velmi rychle začne "hamounit" pravomoce a prostředky.
Na druhou stranu bez pevnější "vlády" bude reformovaná Liga bezzubá. Při řešení finančních, kulturních a vědeckých záležitostí je dost času na diskusi ale ve vojensko-bezpečnostních otázkách musí padnout rozhodnutí rychle a jednoznačně. A nemělo by se obratem měnit.
Jak tohle vyvážit? Že by nějaká zpotvořenina ala EU?
Zaznamenáno
Bolt
Hero Member
«
Odpověď #564 kdy:
30.07.2010, 09:46:53 »
Předpokládám,že hlavní součást Plánu je rozpad Svazu na jednotlivé planety a vyvolání občanské války na některých je bonus navíc.Co se nerozpadne bude podezřelé,někdo se tam na rozpad připravoval.Proto navrhuju,aby GA vyvolala neřízený a chaotický rozpad SL a přitom si našla co nejvíc kamarádů a spojenců. Je to protichůdné zadání,ale určitě by to bylo zajímavé.
Zaznamenáno
Patejl
Newbie
«
Odpověď #565 kdy:
30.07.2010, 23:21:47 »
Včera jsem dočetl MoH (stihl jsem to koupit den před návratem domů, ještě čerstvý hardcover včetně CD)
Je to hodně dobrý, i když proti prvním knížkám DW citelně přidal na obětech.
Víc politiky a míň akce, zejména toho co považjui za zcela mistrovsky zvládnuté jinde - atmosféru bitev z pohledu jednotlivých velitelů. Celý obraz, ale smrdí krví s potem těch vojclů v jednotlivých malých scénách. Proto jsem DW před nějakými 4-5 roky začal hrozně baštit.
Trochu to začíná stylem a záběrem připomínat Povstání resp. On death Ground- Dobrá, ale ztrácí to bezprostřednsot.
A , pacholek jeden, nechal nám Filareretu viset v hyper a teď budeme bva roky čekat, jak moc mu SEM nabančí...tohle je surový.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #566 kdy:
31.07.2010, 14:30:40 »
Mě se na tom stylu psaní líbí jeho snaha ukázat obě (nebo více
) strany konfliktu. A taky předvést že to že bojují proti hlavnímu hrdinovy neznamená že jsou "zlí". Nejsou tam jen dvě kategorie lidí, totiž my a oni, černí a bílý. Spousta nepřátel je povahově lepších než leckeří spolubojovníci.
S Fillaretou to je pravda. Ale mám pocit že kdyby jakkoliv naznačil řešení tak nás nechá příliš nakouknout do děje dalšího dílu. Asi to bude nějak souviset s revitalizací manťáckého vojenského průmyslu nebo řešní jiných otevřených otázek.
Oproti dřívějším knihám je to další změna. Představuju si jak by to vypadalo kdyby skončil WoH těsně před bitvou v Marši nebo AAC před BoM. Brrr.
Zaznamenáno
Bolt
Hero Member
«
Odpověď #567 kdy:
06.08.2010, 16:29:53 »
Ona to asi nebude záměrná krutost,spíš se to jedné knížky opravdu nevešlo.Každá další knížka byla tlusčí a víc než 900 stránkové se nedělají.
Zaznamenáno
Mafio Ball
Hero Member
«
Odpověď #568 kdy:
09.08.2010, 13:05:55 »
Hádám že už tak přesunul nemalou část děje do SoS a ToF. Ty jejich linie jsou s MoH těsně propletený.
No já zatím papírovou MoH neviděl - a do e-knihy může nacpat stránek dle libosti.
Těším se na český překlad. S mojí engliš mi určitě sposta detajlů unikla a současný "tlumočník" Polarisu odvádí zatím skvělou práci.
Zaznamenáno
Bolt
Hero Member
«
Odpověď #569 kdy:
13.01.2013, 22:25:12 »
Polaris hlásí česká vydání na začátek roku 2013, úryvek by byl, ale není česká obálka, tak hádám velikonoce?
Zaznamenáno
Stran:
1
...
36
37
[
38
]
39
« předchozí
další »