Shras
|
 |
« Odpověď #30 kdy: 30.05.2010, 21:20:25 » |
|
tohle je muj nazor .. pocital bych klasickou XYZ soustavu. stim ze stred je v Sol. x osa bude smnerovat k galaktickemu jadru a rovina xy bude kolma na osu otaceni galaxie. a Z + bude v clasika jak se vsude zobrazje. u vesmiru je fajn ze si tohle muzes zvolit jak chces
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Mafio Ball
|
 |
« Odpověď #31 kdy: 31.05.2010, 00:02:25 » |
|
Jo, to mám. Jenže když něco popisuješ tak potřebuješ nějaký slovo. "Bazilišek je od Mantichory na sever." Můžeš dodat galaktický, ale protože mluvíš o dvou vzdálených soustavách tak je to myslím zbytečné. Ale zatímco čtyři světové -vesmírné- strany jsou jasné... sakra ještě že už je po volbách... tak ty zbývající nee. Říkat vpředu/vzadu mi nepřipadá vhodné. Samozřejmě je tu bod [0,0,0] teddy slniečko. Ale na ty osy je třeba nějaká konvence. Něco jako určení nultého poledníku. Ještě tu je rovina ekliptiky coby další "konstanta" ale...
|
|
« Poslední změna: 31.05.2010, 00:05:41 od Mafio Ball »
|
Zaznamenáno
|
"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
|
|
|
Shras
|
 |
« Odpověď #32 kdy: 31.05.2010, 04:27:19 » |
|
problem je ze se snazis urcit pevny bod v necim co pevne neni. ne zase prijde divny pouzivat vyraz vychod sever. v systemu kde zadnej vychod ani sever neni. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Mafio Ball
|
 |
« Odpověď #33 kdy: 31.05.2010, 04:42:50 » |
|
Nerozumíš mi: já se nesnažím pohnout zeměgulou a pevný bod nepotřebuju. Jen sháním název pro dvě "světové" strany které ti přibudou při pokusu o přibližné popisy vzájemné polohy. V soustavě souřadnic sice použiju bod nula jako stabilní ale ignoruju veškeré pohyby hvězd mezi sebou. To máš podobný jako když staří kartografové museli kreslit obraz ne-zcela-kulatého tělesa na papír. Prostě tam budou chyby. Ale protože podle týhle mapy nikdo nikam nepoletí tak to snad nevadí.
|
|
« Poslední změna: 01.06.2010, 01:53:38 od Mafio Ball »
|
Zaznamenáno
|
"Nesmírně se vám omlouvám, kapitáne," přerušila ho Honor tím nejkonejšivějším tónem. "Obávám se, že jsem se nedívala kam letím."
|
|
|
Shras
|
 |
« Odpověď #34 kdy: 01.06.2010, 07:10:13 » |
|
nahore a dole?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Mafio Ball
|
 |
« Odpověď #35 kdy: 01.06.2010, 21:15:32 » |
|
To je příiliš nejednoznačné. Cokdyž ten druhý stojí oproti tobě na v obrácené pozici?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Shras
|
 |
« Odpověď #36 kdy: 01.06.2010, 21:20:27 » |
|
a co kdyz ten druhej je v spravne pozici a ty ses obracenej? teda ja  od toho jsou vseobecne dohody. treba jako KRestanskej kalendar... samostrejmne ze cinani a hebrejci maji jinaj .. ale evropani se dohodli ze dneska je vsude utery. cili i my se musime dohodnout ze tam nahore je nahore .. nejlpe to jeste podporit, nahore to je smer k (dodej souhvezdi co je nahore:)
|
|
« Poslední změna: 01.06.2010, 21:23:42 od Shras »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Mafio Ball
|
 |
« Odpověď #37 kdy: 01.06.2010, 21:24:29 » |
|
Proto bude lepši když řekneš něco jako: směrem na půlnoc... V češtině je to jednoznačné. Určitě nebude sledovat hodinky aby dotyčné místo zahlíd.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Shras
|
 |
« Odpověď #38 kdy: 01.06.2010, 21:26:08 » |
|
Proto bude lepši když řekneš něco jako: směrem na půlnoc... V češtině je to jednoznačné. Určitě nebude sledovat hodinky aby dotyčné místo zahlíd.
jo v nasich koncicnach by to i mohlo sedet z vyrazem nahoru.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Mafio Ball
|
 |
« Odpověď #39 kdy: 01.06.2010, 21:50:57 » |
|
Mě se na slovech půlnoc a poledne líbí jak souvisí s východem a západem. Problém je že když se dívám na zjednodušené zakreslení 3D mapy a ty řekneš "nahoře" tak tam si představuju sever. A trochu líp vyzní "půlnočné oblasti svazuů" než "spodní oblasti". To by mohlo navodit nedůstojné asociace.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
edicius
|
 |
« Odpověď #40 kdy: 01.06.2010, 22:18:44 » |
|
Co tak nad rovinou a pod rovinou? Rovinou myslím plochu tvořenou osamy X a Y procházející stejným počátkem jako zmíněné osy. Nad rovinou je ve smyslu pravidla pravé ruky. Vcelku jednoduché a i přesné označení. Př. pozice seveně xx, východně yy, nad rovinou zz.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Mafio Ball
|
 |
« Odpověď #41 kdy: 01.06.2010, 22:25:44 » |
|
Pěkný. Zkus to použít v nějaký větě. Třeba Haven a Erewhon....
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
edicius
|
 |
« Odpověď #42 kdy: 01.06.2010, 22:47:22 » |
|
Zaleží jak popisuješ polohu, napadají mě alespoň dva popisy:
1) Haven leží severozápadně nad rovinou ve vzdálenosti 500 LY od Erewhonu.
2) Haven leží 500 LY severně, 100 LY západně a 20 LY nad rovinou od Erewhonu.
Je to popisované od soustavy Erewhon, jako počátek beru střed soustavy a jako nulovou rovinu beru rovinu ekliptiky.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Mafio Ball
|
 |
« Odpověď #43 kdy: 02.06.2010, 11:40:24 » |
|
Dóbrý. Popřemýšlím. Dík. Ještě: řeší to nějak DW (nemůžu si vzpomět jak to je v knížkách)
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Mafio Ball
|
 |
« Odpověď #44 kdy: 03.06.2010, 22:13:48 » |
|
Stáhl jsem si mapu a fakt je tam spousta prostoru kde nejni nic zakresleno. Sice tam ještě asi nebude zanesený pokrok z MoH ale i tak. Myslím to bylo v Duně... nebo jinde (Asimov?) to je jedno. Prostě tam řekl kdosi chytrý něco jako: bez ohledu na velikost Impéria je konečné, na rozdíl od vesmíru. A objem každé ohraničené oblasti je menší než její okolí. Nepřesná parafráze. Ach ta paměť!  EDIT Teď jsem se dozvěděl o další mapě, která má zahrnovat maximum informací ze série HH. http://en.wikipedia.org/wiki/File:The_Honor_Harrington_Universe.PNGFest ji tam kritizují ale lepší něco než nic.
|
|
« Poslední změna: 25.06.2010, 07:49:12 od Mafio Ball »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|